Chilli

Zdrojem téměř zázračných léčivých vlastností chilli papriček je kapsaicin. Podporuje krevní cirkulaci, zrychluje metabolismus a zažívání. Má blahodárný vliv na srdce a cévy, protože snižuje tlak, upravuje srdeční arytmie, pomáhá léčit aterosklerózu, trombózu a křečové žíly. Pro své výrazné antibakteriální účinky se využívá nejen k léčbě bakteriálních onemocnění, ale také proti otravám z jídla. Má také schopnost snižovat hladinu krevního cukru, což ocení diabetici. Podle nejnovějších výzkumů dokáže kapsaicin účinně ničit nádory některých druhů rakoviny, bez škodlivých vedlejších účinků. 
Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chili vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese.

One thought on “Chilli

  1. Anonym

    Tento sirup jsem si koupila a nedám na něj dopustit. Děkuji za takového výrobce. Doporučuji. Jana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.